Диета при ревматоиден артрит: Храни, които трябва да се избягват и съвети за хранене

Диета при ревматоиден артрит

Въпреки че диетата не може да осигури лек за ревматоиден артрит, вземането на информиран диетичен избор може да допринесе за управлението на възпалението, което разстройва тялото, като предлага основни хранителни вещества и подпомага управлението на теглото.

Вече знаете, че това, което ядете, може да повлияе на вашето тегло, форма и елементи на вашето здраве като кръвното ви налягане и холестерола. Но знаете ли, че спазването на диета при ревматоиден артрит (РА) може да играе важна роля в контрола на симптомите?

Ревматоидният артрит (RA) може да удари всеки на всяка възраст. RA е различен от остеоартрита, който е естественото износване на ставите с течение на времето. RA възниква, когато вашата собствена имунна система атакува вашите стави. Основната причина е неизвестна. Но резултатът е болезнено подуване, скованост и възпаление.

реклама

Спазването на вид противовъзпалителна диета може да помогне за облекчаване на симптомите на ревматоиден артрит. Храните, които се борят с възпалението в цялото ви тяло, могат да намалят тази болка и подуване.

Научете каква при ревматоиден артрит е най-добре да спазвате.

Влияе ли спазването на диета при ревматоиден артрит?

Ревматоидният артрит и диетата са по-тясно свързани, отколкото бихте очаквали.

RA се причинява от неконтролирано възпаление в тялото, което уврежда хрущяла между вашите стави. Но някои храни са известни като противовъзпалителни, което означава, че могат да помогнат за успокояване или предотвратяване на възпалението. А на другия край на спектъра са храните, които причиняват възпаление.

В проучване от 2017 година при хора с дългогодишен ревматоиден артрит, 24 процента съобщават, че храните оказват влияние върху техните симптоми на РА, положително или отрицателно.

При възпалителни състояния имунната система атакува тялото, което причинява увреждане на клетките и изпитвате болка. Вашата диета може да направи тези симптоми по-малко интензивни или по-редки. От друга страна, консумацията на храни, които причиняват възпаление, може да влоши симптомите ви.

Каква е най-добрата диета при ревматоиден артрит?

Никоя отделна диета или стил на хранене не може да лекува или излекува ревматоиден артрит, но фокусирането върху здравословното хранене с цели храни като цяло може да има положително въздействие върху вашите симптоми.

Спазването на диета с ниско съдържание на мазнини и захар с разнообразие от плодове и зеленчуци ще помогне за успокояване на възпалението.

Антиоксидантите също могат да ви помогнат да отблъснете възпалението. Тези молекули, открити в определени храни, помагат за намаляване на свободните радикали в тялото ви – което е особено важно за хората с РА.

„Свободните радикали са естествени странични продукти на нашия метаболизъм и могат да бъдат причинени и от външни фактори като стрес и тютюнопушене. Те могат да причинят увреждане на клетките, което увеличава възпалението.

Храните, които обикновено са с високо съдържание на антиоксиданти, включват:

Ето някои специфични антиоксиданти и храните, които ги съдържат в големи количества:

 • Бета-каротинът идва от ярко оцветени плодове и зеленчуци като моркови, грах, спанак и манго.
 • Витамин С се намира в повечето плодове и зеленчуци, особено в горски плодове и чушки. Други добри източници са броколи, брюкселско зеле, сладки картофи, домати, цитрусови плодове и тропически плодове като ананас, манго, папая и гуава.
 • Витамин Е може да се намери в ядките, слънчогледовите семки и растителното масло.
 • Ликопенът идва от розови и червени зеленчуци като домати и диня.
 • Лутеинът се съдържа в зелените, листни зеленчуци, както и в царевицата, папаята и портокалите.
 • Селенът, от който се нуждаете само в малки дози, се намира в яйца, риба тон, сьомга, кафяв ориз, лук и много други зеленчуци.

Фибри

Фибрите могат да помогнат при загуба на тегло и могат да помогнат на чревните бактерии, които намаляват възпалението. Приемайте повече фибри от следните храни:

 • пресни плодове и зеленчуци
 • цели зърна
 • боб
 • ядки

Флавоноиди

Флавоноидите са съединения, произведени от растения. Те влизат в нашата диета, когато ядем плодове и зеленчуци. Флавоноидите могат да намалят възпалението в тялото ви и да помогнат за намаляване на болката и отока при РА. Храните с високо съдържание на флавоноиди включват:

 • горски плодове
 • зелен чай
 • грозде
 • броколи
 • соя
 • тъмен шоколад

Диети, които могат да подобрят симптомите на ревматоиден артрит

Противовъзпалителната диета може да успокои възпалението в тялото ви и да помогне за облекчаване или предотвратяване на някои от вашите симптоми.

Вижте някои от най-често задаваните въпроси относно диетите и дали те могат да помогнат на вашите симптоми на ревматоиден артрит.

Средиземноморска диета

Чували ли сте вече за средиземноморската диета? Ако не, сега е идеалният момент да се запознаете.

Рекламирана от години като най-добрата диета за много здравословни състояния и за отслабване, тази диета е най-добрият вариант за някой, който търси противовъзпалителна диета. Диетата се фокусира върху:

 • Разнообразие от цветни плодове и зеленчуци.
 • Богати на хранителни вещества комплексни въглехидрати, пълнозърнести храни и бобови растения.
 • Зехтин, който е на растителна основа и е с високо съдържание на ненаситени мазнини (добрият вид мазнини).
 • Постни протеини, като риба и птиче месо.
 • От време на време чаша червено вино по време на хранене.
 • Минимум млечни продукти, червено месо, преработени меса и сладкиши.

Вегетарианска диета

Подобно на средиземноморската диета, вегетарианската диета по своята същност ще включва противовъзпалителни храни. Плодовете и зеленчуците са с високо съдържание на антиоксиданти и няма да получавате наситени мазнини от животински продукти.

Имайте предвид, че да си веган или вегетарианец не означава автоматично здравословно хранене, защото храни като пържени картофи са технически вегетариански, но това не означава, че са добри за вас!

Палео диетата

Палео диетата препоръчва да ядете същите храни, които нашите предци са хапвали в каменна ера. Този план насърчава консумацията на определени храни, които намаляват възпалението, като плодове и зеленчуци. Но включва и много червено месо, което може да има обратен ефект. Говорете с лекар, преди да опитате тази диета.

Диетата препоръчва да се яде много:

 • месо
 • зеленчуци
 • плодове

Подобно на някои други диети, тази е с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на въглехидрати. Палео диетата също избягва:

 • култивирани зърна
 • захари
 • млечни продукти
 • преработени храни

Но въпреки че палео диетат  е показала някои ползи за здравето, това наистина зависи от конкретните храни, които ядете и избирате да избягвате, и дали отговаряте на специфичните си хранителни изисквания. Говорете с лекар дали палео диетата е подходяща за вас.

В крайна сметка, приемането на по-балансирана, естествена диета, която е по-малко ограничаваща цели хранителни групи от макронутриенти, може да бъде по-добра стратегия за намаляване на възпалението в тялото ви.

Диета с ниско съдържание на въглехидрати

Диетата с ниско съдържание на въглехидрати може да бъде част от противовъзпалителна диета, стига да премахнете рафинираните въглехидрати и храните с високо съдържание на мазнини.

Като цяло преработените храни са възпалителни храни. А рафинираните въглехидрати, известни още като прости захари, са супер преработени. Те включват храни като:

 • Бял хляб
 • Тесто за пица
 • Паста с бяло брашно
 • Сладкиши
 • Газирани напитки

Кето диета

Кето диетата може да бъде умен ход за хора с различни медицински състояния, но ако търсите противовъзпалителна диета, този стил на хранене с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати не е правилният.

Кето диетата препоръчва големи порции месо и мазнини, за да накара тялото да премине в кетоза. Но много плодове и зеленчуци не са разрешени, както и сложните въглехидрати и пълнозърнестите храни.

Твърде много животинска мазнина може да предизвика възпаление и без много противовъзпалителни храни, които да осигурят баланс, кето диетата всъщност може да влоши възпалението ви, а не да го подобри.

Храни, които трябва да избягвате, когато имате ревматоиден артрит

Преработените храни са възпалителни храни – така че, ако се опитвате да се справите с възпалението, едно от най-добрите неща, които можете да направите, е да ги намалите. Това включва особено храни с високо съдържание на:

 • Добавени захари, като в газирани напитки, бонбони и десерти.
 • Рафинирани въглехидрати, като храни, направени с бяло брашно.
 • Трансмазнини, като пържени храни, маргарин, мазнини и свинска мас.
 • Преработени меса, като наденици, кренвирши и колбаси.
 • Храни с високо съдържание на мазнини, като червено месо и цели яйца.
 • Алкохол.

Тези храни трябва да се избягват, тъй като допълнителните мазнини и захар ще насърчат възпалението. Някои хора имат повишени симптоми, когато консумират глутен или млечни продукти, така че е важно да обърнете внимание как диетата ви влияе върху симптомите ви.

Лечение на симптомите на ревматоиден артрит чрез диета

Тъй като тялото на всеки е различно, ще трябва да разберете кои храни са най-големите тригери за вашите симптоми на RA, което може да включва малко проба и грешка.

Ако посетите ревматолог, помолете ги да ви свържат с диетолог, който има опит в работата с хора с ревматоиден артрит. Диетологът може да ви помогне да започнете елиминационна диета, като АИП диета, ако е необходимо, за да разберете кои храни предизвикват вашите симптоми.

Когато живеете с ревматоиден артрит, дори малките промени в диетата ви могат да окажат голямо влияние върху ежедневието ви.

Заключение

Понастоящем няма лечение за RA. Това е дългосрочно състояние, което причинява болезнено подуване на ставите.

Някои учени смятат, че спазването на диета при ревматоиден артрит може да облекчи симптомите. Това е така, защото някои храни съдържат антиоксиданти, които поддържат имунната система. Други съдържат съединения, които могат да се борят с възпалението.

Някои други начини за управление на симптомите на RA включват поддържане на активност и поддържане на умерено тегло.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: