Диета при хипотиреоидизъм – Разрешени и забранени храни

диета при хипотиреоидизъм

Какво е хипотиреоидизъм, нужно ли е да спазвате диета при хипотиреоидизъм и има ли забранени храни при хипотиреоидизъм?

Хипотиреоидизмът е здравословно състояние, при което тялото не произвежда достатъчно хормони на щитовидната жлеза. Това е често срещано заболяване. ( 1 )

Хормоните на щитовидната жлеза помагат за контролиране на редица телесни функции, включително растеж, възстановяване на клетките и метаболизъм. В резултат на това хората с хипотиреоидизъм могат да изпитат симптоми като умора, загуба на коса, наддаване на тегло, непоносимост към студ, промени в настроението и запек, наред с много други симптоми. ( 2 )

реклама

Медикаментите са първата линия на лечение на хипотиреоидизъм, но спазването на здравословна диета и начин на живот може да помогне за подобряване на функцията на щитовидната жлеза.

Тази статия представя най-добрата диета при хипотиреоидизъм, включително кои храни да ядете и кои да избягвате – всичко това се основава на проучвания.

Какво е хипотиреоидизъм?

Щитовидната жлеза е малка жлеза с форма на пеперуда, която се намира близо до основата на предната част на врата ви.

Тя произвежда и съхранява хормони, които влияят на почти всяка органна система в тялото ви. ( 3 )

Когато щитовидната жлеза получи сигнал, наречен тироид-стимулиращ хормон (TSH), тя освобождава хормони на щитовидната жлеза в кръвта. Този сигнал се изпраща от хипофизната жлеза, малка жлеза в основата на мозъка ви, когато нивата на хормоните на щитовидната жлеза са ниски.

При хипотиреоидизъм щитовидната жлеза не освобождава достатъчно хормони на щитовидната жлеза, дори когато има много TSH.

Хроничният автоимунен тиреоидит (тиреоидит на Хашимото), автоимунно заболяване, при което имунната ви система погрешно атакува щитовидната жлеза, е една от най-честите причини за хипотиреоидизъм. ( 4 )

Други причини за първичен хипотиреоидизъм са йоден дефицит, прием на определени лекарства, операции на щитовидната жлеза, остро възпаление на щитовидната жлеза и медицинско лечение, което уврежда щитовидната жлеза.

В друг случаи щитовидната жлеза не получава достатъчно TSH. Това се случва, когато хипофизната жлеза не работи правилно и се нарича вторичен хипотиреоидизъм.

Когато щитовидната ви жлеза не работи правилно, това причинява различни симптоми, от силна умора до запек. Някои хора с хипотиреоидизъм изпитват екстремни симптоми, докато други изобщо не изпитват симптоми.

Вашият лекар ще избере подходящ план за лечение въз основа на функцията на щитовидната жлеза, симптомите и други здравословни проблеми. Хипотиреоидизмът обикновено се лекува с лекарства за допълване на хормоните на щитовидната жлеза, като левотироксин (л-тироксин) или продукти съдържащи естествени хормони на щитовидната жлеза.

За съжаление, симптомите на много хора продължават дори когато се лекуват със заместителна терапия с хормони на щитовидната жлеза.

Например, хората с болестта на Хашимото често изпитват симптоми като умора, непоносимост към студ, безпокойство и косопад дори след като лекарствата за хормони на щитовидната жлеза са нормализирали функцията на щитовидната жлеза. Поради това много хора с хипотиреоидизъм търсят алтернативни методи на лечение. ( 5 )

Изследванията показват, че в допълнение към лекарствата, промяната на диетата и начина на живот често може да помогне за намаляване на определени симптоми и подобряване на цялостното качество на живот при хора с хипотиреоидизъм.

Може ли диетата да помогне при хипотиреоидизъм?

Спазването на питателна диета е важно за всеки, но проучванията показват, че някои диетични промени могат да имат специфични ползи за хората с хипотиреоидизъм.

Болестта на Хашимото е една от най-честите причини за хипотиреоидизъм. Това е автоимунно заболяване, което води до постепенно разрушаване на тъканта на щитовидната жлеза от белите кръвни клетки, наречени лимфоцити.

Болестта на Хашимото е по-често срещана при жени и възрастни хора, въпреки че мъжете и по-младите също могат да развият болестта на Хашимото. ( 6 )

Много проучвания показват, че диетичните промени могат да бъдат от полза за хората с болестта на Хашимото по редица начини, включително подобряване на функцията на щитовидната жлеза, насърчаване на здравословно телесно тегло и намаляване на хипотиреоидните симптоми.

Диета без глутен, диети за елиминиране на автоимунни заболявания и консумацията на противовъзпалителни храни са някои от диетичните модели, за които е доказано, че са полезни за тези с болестта на Хашимото. ( 7 ) ( 8 )

Например ограничаването на храните с глутен може да доведе до подобряване на функцията на щитовидната жлеза, докато диетите с високо съдържание на зеленчуци и плодове могат да предпазят от увреждане на клетките и да насърчат поддържането на здравословно тегло при хора с болестта на Хашимото. ( 9 ) ( 10 )

Освен това някои проучвания предполагат, че елиминационните диети, като палео диета, която изключва храни като зърнени храни и млечни продукти, могат да помогнат за намаляване на симптоми като умора и да подобрят качеството на живот при тези с болестта на Хашимото.

Следването на питателна диета с контролиран прием на калории също може да помогне за насърчаване на загуба на тегло, това с което хората с хипотиреоидизъм обикновено се борят. ( 12 )

Нещо повече, липсата на витамин D, цинк, тиамин, B6, йод, магнезий и селен може да изостри хипотиреоидните симптоми като умора, тревожност и лошо настроение, така че е важно да се уверите, че вашата диета е добре закръглена и осигурява оптимална количества както макронутриенти, така и микроелементи. ( 13 )

Като цяло диета, богата на питателни храни и с ниско съдържание на провъзпалителни храни като добавена захар и преработени храни, може да бъде полезна за повечето хора с хипотиреоидизъм.

Прочети още: Хранителна диета при тиреоидит на Хашимото

Кои хранителни вещества са важни за тези с хипотиреоидизъм?

Има редица хранителни вещества, които са от съществено значение за здравето на щитовидната жлеза.

Селен

Селенът е минерал, който е необходим за здравето на щитовидната жлеза. Той е необходим за производството на хормони на щитовидната жлеза и също така помага за защитата на щитовидната жлеза от увреждане, причинено от оксидативен стрес. ( 14 )

Добавянето на богати на селен храни към вашата диета е чудесен начин да повишите нивата на селен. Това включва бразилски орехи, риба тон, сардини, яйца и бобови растения.

Освен това добавките със селен могат да бъдат полезни за някои хора с хипотиреоидизъм. Например, доказано е, че добавянето на 200 мкг селен на ден намалява антителата на щитовидната жлеза и подобрява някои симптоми като лошо настроение при хора с Хашимото. (15 ) ( 16 )

Това обаче не означава, че добавките със селен са необходими за всички хора с хипотиреоидизъм. Приемайте добавки със селен само ако е препоръчано от вашия лекар.

йод

Йодът е основен минерал, който е необходим за производството на хормони на щитовидната жлеза и дефицитът на това хранително вещество може да доведе до хипотиреоидизъм. Всъщност недостатъчният прием на йод е най-честата причина за хипотиреоидизъм в световен мащаб.

Въпреки че дефицитът на йод е често срещан в много части на света, той е по-рядко срещан в развитите страни. Въпреки това, хората, които не използват йодирана сол, бременните жени и хората, които следват веган диети, са изложени на по-голям риск от развитие на ниски нива на йод. ( 17 )

Ако имате хипотиреоидизъм, не трябва да приемате добавки с йод, освен ако не е препоръчано от вашия доставчик на здравни услуги за лечение на ниски нива на йод. Приемането на прекомерни количества йод е вредно за щитовидната жлеза, може дори да причини хипертиреоидизъм при хора, живеещи в богати на йод райони. ( 18 )

Ако се притеснявате, че не приемате достатъчно йод, свържете се с вашия лекар, за да оцени нивата на йод и да определи най-добрия план за прием на йод за вас.

Цинк

Подобно на селена, цинкът е необходим за производството на тиреоидни хормони и функцията на щитовидната жлеза. ( 19 )

Недостатъчният прием на цинк може да повлияе отрицателно на функцията на щитовидната жлеза и много други аспекти на здравето, така че е от съществено значение да приемате достатъчно от това хранително вещество в диетата си.

Някои проучвания показват, че добавките с цинк могат да бъдат полезни за тези с хипотиреоидизъм. Когато се използват самостоятелно или в комбинация с други хранителни вещества като селен и витамин А, добавките с цинк могат да помогнат за подобряване на функцията на щитовидната жлеза при тези с хипотиреоидизъм. ( 20 ) ( 21 )

Ако се интересувате от приема на добавка с цинк, говорете с вашия лекар. Той може да определи дали добавката с цинк е подходяща или не.

Витамин D

Хората с хипотиреоидизъм са по-склонни да имат дефицит на витамин D.

Наличието на ниски нива на витамин D може да повлияе отрицателно на функцията на щитовидната жлеза и да влоши хипотиреоидните симптоми.

Тъй като витамин D не е концентриран в много храни, често е необходимо приема на добавка. ( 22 ) ( 23 )

Витамин B12

Дефицитът на витамин B12 е често срещан сред хората с хипотиреоидизъм. Говорете с лекар за тестване на нивата на B12. Ако нивата ви са ниски или неоптимални, те могат да препоръчат добавка B12 или B-комплекс. ( 24 ) ( 25 )

Магнезий

Ниските нива на магнезий са свързани с дисфункция на щитовидната жлеза и могат да увеличат риска от развитие на хипотиреоидизъм.

Доказано е, че добавките с магнезий подобряват хипотиреоидните симптоми. ( 26 ) ( 27 ) ( 28 )

Желязо

Ниските нива на желязо или желязодефицитната анемия могат да нарушат функцията на щитовидната жлеза.

За съжаление, дефицитът на желязо е често срещан при жени с хипотиреоидизъм. Желязото е основно хранително вещество, което трябва да си го набавяте от храни богати на желязо.

Добавянето на желязо често е необходимо за достигане и поддържане на здравословни нива. ( 29 ) ( 30 )

Това са само част от многото хранителни вещества, които са важни за функцията на щитовидната жлеза и общото здраве. Витамин А, витамин С, калций и протеини са примери за други хранителни вещества, важни за тези с хипотиреоидизъм. ( 31 )

Храни, които да ограничавате и избягвате

За щастие, не е нужно да избягвате много храни, ако имате хипотиреоидизъм.

Въпреки това, има определени храни, които могат да причинят проблеми и дори се смятат за забранени храни при хипотиреоидизъм.

Глутен и ултра преработени храни

Глутенът е група протеини, намиращи се в пшеница, ечемик, тритикале и ръж. Проучванията показват, че хората с болестта на Хашимото могат да имат полза от спазването на безглутенова диета, въпреки че изследователите все още не са сигурни дали безглутенова диета е необходима за всички с Хашимото. ( 32 )

Освен това хората с хипотиреоидизъм трябва да ограничат определени храни, за да подобрят цялостното здраве.

Например, доказано е, че хората с болестта на Хашимото имат повишени маркери за възпаление и оксидативен стрес. Оксидативният стрес е състояние, характеризиращо се с излишък на реактивни съединения, наречени свободни радикали в тялото, което преодолява антиоксидантната защита на тялото и може да доведе до клетъчно увреждане. ( 33 ) ( 34 ) ( 35 ) ( 36 )

Поради тази причина е добра идея хората с хипотиреоидизъм да избягват храни, които могат да допринесат за оксидативен стрес и възпаление, като преработени храни, храни и напитки с високо съдържание на добавена захар и пържени храни. ( 37 ) ( 38 ) ( 39 ) ( 40 )

Освен че допринася за оксидативния стрес, диета с високо съдържание на тези храни е свързана с наднормено тегло и затлъстяване, така че намаляването на тези продукти също може да ви помогне да поддържате здравословно телесно тегло. ( 41 )

Гойтрогени

Може би сте чували, че хората със заболявания на щитовидната жлеза трябва да избягват храни, съдържащи гойтрогени – вещества, открити в храни като кръстоцветни зеленчуци и соеви продукти, които могат да попречат на производството на хормони на щитовидната жлеза. ( 42 )

Въпреки че гойтрогените могат да повлияят на функцията на щитовидната жлеза, повечето хора, включително хората с хипотиреоидизъм, могат да се насладят на умерени количества храни, съдържащи гойтроген като зеле, броколи и къдраво зеле, без това да повлияе отрицателно на здравето на щитовидната жлеза.

Кръстоцветните зеленчуци като зеле и броколи всъщност са с доста ниско съдържание на гойтрогени. Освен това готвенето на храни, съдържащи гойтроген, намалява гойтрогенната активност, което ги прави по-безопасни за хора с хипотиреоидизъм. ( 43 )

Като се има предвид това, добра идея е да избягвате да ядете големи количества сурови кръстоцветни зеленчуци като зеле, бок чой и брюкселско зеле, както и големи количества сок, приготвен със сурови кръстоцветни зеленчуци. Други гоитрогенни храни включват соя и перлено просо.

Като цяло, хората с хипотиреоидизъм трябва да избягват да ядат големи количества каквито и да било гоитрогенни храни. ( 44 )

Хранене и лекарства за щитовидната жлеза

Трябва да сте сигурни, че приемате лекарствата си за щитовидната жлеза на празен стомах, за да насърчите оптималното усвояване. Експертите препоръчват приема на лекарства за щитовидната жлеза като левотироксин поне 30 до 60 минути преди закуска или поне 3 до 4 часа след вечеря. ( 45 )

Имайте предвид, че това включва избягване на напитки, храни и добавки, които биха могли да попречат на усвояването на лекарствата.

Някои добавки и дори кафето могат значително да повлияят на усвояването на лекарствата за щитовидната жлеза, така че е важно винаги да приемате лекарствата си на празен стомах и да изчакате поне 30 минути, преди да консумирате храни или напитки освен вода. Трябва също така да избягвате приема на лекарства за щитовидната жлеза в рамките на 4 часа след приема на добавки с желязо или калций. ( 45 ) ( 46 )

Полезни храни

Следването на диета, богата на питателни храни, може да помогне за подобряване на цялостното здраве и да насърчи поддържането на здравословно телесно тегло. Освен това богатата на хранителни вещества диета може да помогне за намаляване на риска от здравословни състояния, свързани с хипотиреоидизъм, като сърдечни заболявания, затлъстяване и диабет тип 2. ( 47 ) ( 48 ) ( 49 )

Консумацията на храни богати на фибри също може да помогне за намаляване на риска от запек, който е често срещан симптом на хипотиреоидизъм.

Ако имате хипотиреоидизъм, опитайте да включите следните питателни храни в диетата си:

 • Зеленчуци без скорбяла: артишок, тиквички, аспержи, моркови, чушки, спанак, гъби и др.
 • Плодове: горски плодове, ябълки, праскови, круши, грозде, цитрусови плодове, ананас, банани и др.
 • Зеленчуци, съдържащи скорбяла: сладки картофи, картофи, грах, тиква и др.
 • Риба, яйца, месо и птици: Риба и миди, яйца, пуешко, пилешко и др.
 • Здравословни мазнини: зехтин, авокадо, масло от авокадо, кокосово масло, неподсладен кокос, пълномаслено кисело мляко и др.
 • Безглутенови зърнени храни: кафяв ориз, овесени ядки, киноа, макаронени изделия от кафяв ориз и др.
 • Семена, ядки и ядково масло: бадеми, кашу, макадамия, тиквени семки, натурално фъстъчено масло и др.
 • Боб и леща: нахут, боб, леща и др.
 • Заместители на млечни и млечни продукти: кокосово мляко, мляко от кашу, кокосово кисело мляко, бадемово мляко, неподсладено кисело мляко, сирене и др.
 • Билки и подправки: Пресни и сушени билки като босилек и розмарин, подправки като червен пипер, шафран и куркума и здравословни подправки салса и горчица.
 • Напитки: вода, неподсладен чай, кафе, газирана вода и др.

Имайте предвид, че някои хора с хипотиреоидизъм може да се възползват от избягването на глутен и други съставки като млечни продукти, но други може да не се налага да премахват тези храни от диетата си и може да са в състояние да консумират глутен и млечни продукти без проблем.

Ето защо е важно да разработите план за хранене, който работи за вас и вашите специфични здравословни нужди.

Ако можете, потърсете съвет от регистриран диетолог, който може да ви помогне да определите кои храни може да се наложи да премахнете и да помогне за разработването на балансиран план за хранене, който не изключва ненужно богатите на хранителни вещества съставки.

Примерен план за хранене

Не забравяйте, че всеки с хипотиреоидизъм има различни здравословни и хранителни нужди. Коло калории на ден трябва да приемате зависят от редица фактори, включително вашата възраст, ниво на активност, пол, височина и дали се опитвате да отслабнете или да наддадете.

Като се има предвид това, тази диета при хипотиреоидизъм може да ви помогне да добиете представа как може да изглежда здравословното хранене, когато живеете с хипотиреоидизъм.

понеделник

 • Закуска: омлет от яйца и спанак, сервиран с половин авокадо и купа горски плодове
 • Обяд: голяма зелена салата с пиле, боб и тиквени семки
 • Вечеря: пържени скариди и зеленчуци, поднесени с кафяв ориз

вторник

 • Закуска: мъфини с яйца и зеленчуци с гарнитура от плодове
 • Обяд: сьомга на скара и салата
 • Вечеря: риба, печена с лимон, мащерка и черен пипер, поднесена с печени зеленчуци и печен картоф

сряда

 • Закуска: чиа пудинг с бадемово масло и горски плодове
 • Обяд: Средиземноморска салата от киноа, нахут, зеленчуци и фета
 • Вечеря: шишчета със скариди и салата

четвъртък

 • Закуска: Закуска от спанак, нахут и сладки картофи
 • Обяд: пилешка салата с пресни зеленчуци и плодове
 • Вечеря: Печена тиква с леща и къри

петък

 • Закуска: протеиново смути, направено с протеин от грах, горски плодове, натурално фъстъчено масло
 • Обяд: голяма зелена салата с пиле, пресни зеленчуци, боб и тиквени семки
 • Вечеря: пълнени чушки

Събота

 • Закуска: фритата от яйца, гъби и тиквички
 • Обяд: средиземноморска салата от риба тон и киноа
 • Вечеря: Паста от кафяв ориз със сос и пилешки кюфтета

неделя

 • Закуска: Протеинови палачинки с боровинки
 • Обяд: филе от треска и салата
 • Вечеря: сладък картоф и пуешко

Заключение

Хипотиреоидизмът или недостатъчната функция на щитовидната жлеза е здравословно състояние, което засяга много хора по света.

Може да причини симптоми като умора, наддаване на тегло, запек, лошо настроение и непоносимост към студ.

За щастие, приемането на правилните хранителни вещества и лекарствата може да помогне за намаляване на симптомите, подобряване на функцията на щитовидната жлеза и насърчаване на общото благосъстояние.

Всеки има различни диетични нужди, но повечето хора с хипотиреоидизъм могат да се възползват от диета, богата на цели, богати на хранителни вещества храни като зеленчуци, плодове, ядки и риба.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: